Betablokkers en alcohol

Bètablokkers en alcohol

In Nederland drinkt ongeveer 80% van de mensen regelmatig alcohol. Dit hoort bij onze cultuur. Alcohol geeft veel mensen een fijn gevoel en zorgt voor ontspanning op feestjes en gelegenheden. Alcohol kan een hulpmiddel zijn om te ontspannen en om even uw zorgen te vergeten. Bijvoorbeeld wanneer u moe bent, onzeker en pijn of verdriet heeft. Alcohol drinken tijdens het gebruik van bètablokkers hangt af van hoeveel alcohol er gedronken wordt.

Alcohol heeft op het centrale zenuwstelsel een dempende werking. Men kan zich door het gebruik van een bètablokker in combinatie met alcohol zwak of duizelig gaan voelen. Dit komt doordat alcohol de bloedvaten verwijdt en/of de hartslag vertraagt. Hoewel alcohol deze nadelige gevolgen heeft, tonen meerdere onderzoeken ook aan dat sociaal drinkgedrag (1 à 2 glazen) geen tot weinig effect heeft op de werking van bètablokkers. Men kan dus gerust af en toe een glaasje alcohol mee drinken, maar blijf alert. Plotselinge onthouding van alcohol door chronische alcoholgebruikers, geeft risico op een zeer hoge bloeddruk. Door het gemis van alcohol komen er grote hoeveelheden adrenaline vrij, hierdoor loopt de bloeddruk hoog op. Hierdoor is het onverstandig om in één keer te stoppen met het gebruik van alcohol.

Om hulp te krijgen bij het afkicken van alcohol is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Zo is het nuttig om de afkickverschijnselen van alcohol te kunnen herkennen, en je professioneel te laten adviseren over de verschillende mogelijkheden om te minderen en uiteindelijk helemaal te stoppen met het drinken van alcohol.

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen