Bijwerkingen van betablokkers

Bètablokkers worden over het algemeen goed verdragen, maar bij hoge doseringen kunnen er nare bijwerkingen optreden. Cardioselectieve bètablokkers geven in principe geen of weinig merkbare bijwerkingen. De niet-selectieve bètablokkers kunnen echter wel enige risico’s met zich meebrengen.

Wat zijn veelvoorkomende bijwerkingen?
Zo kunnen niet-selectieve bètablokkers ervoor zorgen dat de luchtwegen vernauwen, waardoor er benauwdheid ontstaat. Dit komt vooral voor bij mensen die een luchtwegaandoening hebben, zoals astmapatiënten. Een nare bijwerking die dan optreed is dat hierdoor een astma-aanval uitgelokt kan worden. Andere bijwerkingen kunnen zijn: duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, koude handen en voeten, maag- of darmklachten, levendig dromen, een verlaagd libido en in sommige gevallen erectiestoornissen. Het zal geen verassing zijn, maar liefst 30 procent van alle professionele musici gebruiken bètablokkers om tekenen van nervositeit te onderdrukken om zo hun prestaties er niet onder te laten lijden. Ook het hebben van één van de bijwerkingen bij het gebruik van bètablokkers, het hebben van koude handen is bij deze doelgroep zeer welkom.

Mogelijke bijwerkingen van bèta-blokkers:
– dyspnoe (ademnood ) en astma-aanvallen; voornamelijk bij patiënten met astma of brochospasmen.
– hypotensie (bloeddrukverlaging), meestal bij ouderen en bij het snel opstaan
– hypoglykemie (bloedsuikerdaling), vooral bij suikerpatiënten die insuline gebruiken
– verminderde perifere bloedcirculatie (koude handen en voeten)
– verhoogde schildklieractiviteit (hyperthyroïdie)
– centrale effecten, bijvoorbeeld depressies en nachtmerries
– duizeligheid (soms)
– gezichtsstoornissen (soms)
– hartkloppingen
– aritmieën (hartritme-stoornissen)
– hoofdpijn (soms)
– transpireren
– vermoeidheid (soms)
– huidreacties
– impotentie (soms)

Zijn bètablokkers dan wel veilig?

Het voordeel van een behandeling met bètablokkers is veel groter dan de risico’s. Zoals te lezen vallen de bijwerkingen enigszins mee. Wanneer er sprake is van het gebruik van andere medicatie moet men echter op de hoogte zijn van mogelijke interactie van deze medicatie met die van bètablokkers. Bij sommige combinaties kan de werking worden versterkt, daarom is er extra voorzichtigheid geboden wanneer dit beta1-blokkers betreft. Omdat de werking van dit medicijn nog niet voldoende is onderzocht is het in geval van een zwangerschap verstandig om niet zomaar bètablokkers te slikken. Wanneer men veel last krijgt van de bijwerkingen kan de patiënt de arts raadplegen.

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen