Kamille

Kamille werkt rustgevend en wordt dan ook veel gebruikt bij rusteloosheid, nervositeit en angst. Verder heeft kamille ook een rustgevend effect op de maag en de darmen. Ook wordt een kamille-extract soms gebruikt bij luieruitslag; de kamille zit dan verwerkt in een zalf of een crème. Tegenwoordig zit kamille zelfs verwerkt in een aantal varianten keelspray, lippenbalsem, keeltabletten en zeep.

In welke vorm?
Het deel van de plant dat echt gebruikt wordt bestaat uit de bloemetjes van de kamilleplant. Kamille wordt vaak gebruikt in de vorm van thee, maar is ook als zalf en als crème te verkrijgen. Een thee kunt u ook zelf trekken door pure kamille aan kokend water toe te voegen. Een vrij gangbare verhouding hierbij is 2 gram kamille op zo’n 175 milliliter kokend water. U kunt ook spoelen met de kamille; voeg in dat geval zo’n 10 gram aan 175 ml. kokend water toe. Een crème of zalf van kamille brengt u dun aan op de huid. Normaal gesproken zit er bij al deze kamille-producten een bijsluiter, zodat u precies kunt lezen hoe de middelen gebruikt moeten worden. Er zijn verschillende kamille-planten, waardoor de werking van de kamille licht kan verschillen.

Verkrijgbaarheid kamille
Kamille is in verscheidene vormen verkrijgbaar bij de drogist. Zalf en crème zijn ook bij sommige apotheken te verkrijgen, en altijd zonder doktersrecept.

Bijwerkingen kamille
Er zijn zeer weinig bijwerkingen bekend van kamille. Een hele kleine groep gebruikers ervaart jeuk en uitslag op de huid. Meestal wordt dit veroorzaakt door een slechte kwaliteit van de ingrediënten van het product. Het kan dan ook raadzaam zijn om eerst een andere variant of merk van het product te proberen. Wanneer bijwerkingen van kamille als vervelend of ernstig worden ervaren, kunt u natuurlijk het best stoppen met het product en eventueel een arts raadplegen.

Stress bij katten
Wist je dat huisdieren ook angst en stress kennen? Dat leidt bij hen ook tot fysieke klachten.
Zo is stress bij katten de meest voorkomende reden voor een blaasontsteking bij deze dieren.
Voor angstige katten zijn er net als voor mensen ook natuurlijke oplossingen om de stress te reduceren. Supplementen met o.a. kamille en valeriaan zijn dan ook vaak succesvol bij het verminderen van stress bij huisdieren.

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen