Passiebloem

Passiebloem is populair als alternatief voor betablokkers en wordt vaak als kalmeringsmiddel, en zelfs als slaapmiddel gebruikt. Passiebloem werkt enigszins sedatief op het centrale zenuwstelsel en werd als zodanig al door de Maya’s en de Inca’s gebruikt. De bladeren van de passiebloem bevatten zogenaamde MAO-remmers en kunnen daardoor zelfs als drug gebruikt worden.

In welke vorm?
De meestgebruikte vormen van passiebloem zijn capsules, dragees en vegacaps. Veel capsules zijn vooral bedoeld voor de nachtrust en zijn gemengd met een ander rustgevend middel, valeriaan.

Verkrijgbaarheid Passiebloem
Middelen met passiebloem zijn verkrijgbaar bij de drogist en zijn ook veelal online te bestellen bij online drogisterijen. Het gaat hier dan vaak om capsules. De passiebloem zelf is natuurlijk wild in de natuur te verkrijgen. Hoewel deze in Nederland niet groeit, is het erg onverstandig om van deze bloem te eten mocht u in de gelegenheid zijn. De hoeveelheden werkzame stof in middelen met passiebloem zijn zeer goed afgewogen en kunnen snel tot een te hoge dosis leiden.

Bijwerkingen Passiebloem
Passiebloem vermindert ook de werking van een behoorlijk aantal medicijnen en anticonceptiemiddelen. Het gaat hier bijvoorbeeld om een aantal maagzuurremmers (zoals omeprazol), kalmerende middelen (zoals alprazolam), en verder bijvoorbeeld een aantal cholesterolverlagende middelen en hiv-remmers. Raadpleegt u dus vooral een arts als u voornemens bent middelen met passiebloem te gebruiken.

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen