Sint Janskruid

Sint Janskruid wordt veel gebruikt als natuurlijk alternatief van betablokkers door mensen met depressieve klachten. Het effect van dit kruid is een aantal jaren geleden aangetoond in een grote wetenschappelijke studie naar de werking van het kruid bij zware depressies (bron). De plant groeit gewoon in de natuur en wordt al eeuwenlang gebruikt tegen klachten zoals lusteloosheid, neerslachtigheid en sombere gevoelens. De gele bloemen van de plant worden geoogst en verder verwerkt tot medicinale producten.

In welke vorm?
Sint Janskruid komt voor in verschillende vormen, zoals thee, tabletten, en olie. Indien u een middel eenmaal per dag inneemt, neemt u dit dan na het ontbijt in. Indien u het driemaal daags doet, verdeel dit dan zo goed mogelijk tussen de maaltijden over de hele dag heen.

Verkrijgbaarheid Sint Janskruid
Verschillende vormen van Sint Janskruid zijn te koop bij de betere drogist. Ook bij online drogisten zijn tientallen varianten van oliƫn, tabletten en theezakjes ket Sint Janskruid-extract te verkrijgen. Bekende merken die deze producten in Nederland aanbieden zijn Elvitaal, Optimax, Vitotaal, Jacob Hooy en Lamberts.

Bijwerkingen van Sint Janskruid
Niet veel mensen hebben last van bijwerkingen van middelen met Sint Janskruid, maar er is toch wel een aantal gevallen bekend van mensen die last hadden van:

  • Maagklachten
  • Huiduitslag of jeukuitslag (dit komt door overgevoeligheid van de bestanddelen van Sint-Janskruid)
  • Darmklachten
  • Vermoeidheid, maar juist ook rusteloosheid.

Het is aan te bevelen om de dosis te verminderen of zelfs te stoppen met het gebruik van Sint Janskruid als u een of meerdere van deze bijwerkingen ervaart. Verder is het altijd raadzaam om te overleggen met uw arts om eventuele risico’s van het gebruik van Sintjanskruid te bespreken.

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen