Valeriaan

Valeriaan is licht rustgevend en wordt als zodanig wel gebruikt als alternatief voor betablokkers. Valeriaanextracten worden vaak gebruikt bij nervositeit en rusteloosheid en is geheel natuurlijk. Het is al decennia bekend als rustgevend middel tegen examenstress. Ook lichamelijke verschijnselen die samengaan met deze klachten, zoals hartkloppingen, trillingen en buikpijn verminderen door het gebruik van valeriaan. Het is tegenwoordig een van de populairdere rustgevende middelen verkrijgbaar bij de drogist en gezondheidswinkel.

In welke vorm?
Valeriaanextract is veelal te vinden als thee, tabletten, tinctuur en ook als oplossing in een vloeistof. De druppels uit deze vloeistof zijn sterk geconcentreerd Valeriaanextract en zijn in te nemen met een glas water. Tabletten kunt u altijd het best variƫren over de hele dag wanneer u er meerdere per dag inneemt. Als u rustig wil slapen kunt u het beste een valeriaantablet een uurtje voor het slapen innemen, omdat het extract na een half uur ongeveer gaat werken en 4 uur aanhoudt.

Verkrijgbaarheid Valeriaan
Middelen met Valeriaan zijn verkrijgbaar bij drogisten, online drogisterijen en ook volop in gezondheidswinkels en reformwinkels. Bekende merken die producten met valeriaan aanbieden zijn A. Vogel, Weleda, Bonusan, Zonnatura, VSM en Vitotaal.

Bijwerkingen Valeriaan
Er zijn zeer weinig bijwerkingen bekend van Valeriaan. Het enige dat wel eens voorkomt (althans: wat bij ons bekend is) zijn darmklachten. U kunt ook wat misselijk worden als u teveel valeriaan inneemt.

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen