Atenolol

Wanneer wordt het voorgeschreven?
Atenolol is een betablokker die onder andere wordt voorgeschreven bij een hoge bloeddruk, verhoogde hartslag,angina pectoris, en een te snelle werking van de schildklier. Tevens wordt atenolol veel gebruikt tegen angst- en stressklachten, essentiële tremor (beven en trillen) en de huidaandoening hemangiomen.  Atenolol zorgt er tevens voor dat de zuurstofbehoefte van het hart lager wordt.

Veelgenoemde bijwerkingen atenolol

Deze betablokker heeft weinig veel voorkomende bijwerkingen. Een bijwerking die soms optreedt is duizeligheid. Door de lagere bloeddruk na het gebruik van atenolol kunt u hier wat last van hebben. In ieder geval aan te raden is om in de eerste weken van het gebruik altijd rustig op te staan vanuit een bed, stoel of bank zodat uw lichaam rustig kan wennen aan het gebruik van het medicijn. Andere, meer zeldzame klachten zijn maag-/darmklachten, vermoeidheid, zweten en u kunt last hebben van koude handen en voeten.

Wanneer deze betablokker niet gebruiken?
Indien u na het gebruik van atenolol last heeft van bovengenoemde bijwerkingen, is het verstandig te wachten met autorijden. Het drinken van alcohol in combinatie met atenolol is met mate mogelijk, maar u dient goed naar uw lichaam te luisteren hoe u zich daarbij voelt. U hoeft verder qua voeding geen rekening te houden met het gebruik van deze betablokker. Gebruikt u andere medicijnen, overleg dan altijd met uw arts voordat u begint met het gebruik van atenolol-betablokkers. Als u zwanger bent of wilt worden, dan is het NIET verstandig om atenolol te gebruiken.

Merknamen van atenolol
Atenolol is de werkzame stof van een aantal producten die onder het merkloze medicijn Atenolol wordt verkocht. Er zijn bij ons dus geen merkvarianten bekend in de markt.
Tevens bestaat er een middel dat is gecombineerd met een andere werkzame stof, namelijk chloorthiadon. De naam van dit generieke combinatiemiddel is atenolol/chloorthiadon.

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen