Carteolol

Wanneer wordt Carteolol voorgeschreven?
Carteolol is vanaf 1980 als geneesmiddel verkrijgbaar en behoort tot de bètablokkers. Carteolol is als oogdruppels bij de apotheek op recept verkrijgbaar onder de naam Carteabak oogdruppels. Carteolol wordt door de arts voorgeschreven bij de behandeling van glaucoom. Glaucoom is een verzamelnaam voor oogafwijkingen en oogaandoeningen. Door gebruik van Carteolol wordt de druk in het oog verlaagd.

De werking van Carteolol
Bij een verhoogde oogboldruk (glaucoom) kunnen de oogzenuw en het netvlies beschadigen. Door het gebruik van Carteolol wordt de hoeveelheid vloeistof dat in de oogbol zit verminderd en daardoor neemt in het oog de druk af. Door iedere dag Carteolol-oogdruppels te gebruiken, wordt de kans op blindheid verminderd. Door het gebruik is binnen vier weken na aanvang van het oogdruppelen een lagere oogboldruk te meten. Het advies bij het oogdruppelen is om de ogen ‘s morgens te druppelen. Wanneer er tweekeer oogdruppelen voorgeschreven wordt, dan is het advies de tweede keer de ogen ’s avonds enkele uren voor het slapen gaan te druppelen.

Veelgenoemde bijwerkingen bij gebruik van Carteolol
Bij gebruik van Carteolol, dat voorgeschreven wordt door de (huis)arts, kan er last worden gekregen van wazig zien. Ook bestaat de mogelijkheid dat er een prikkelend gevoel is en of dat er rode of droge ogen zijn. Het advies is als de ogen gaan jeuken, of de rode of droge ogen blijven naar uw gevoel te lang of het zicht blijft wazig, om dan in ieder geval de arts te raadplegen. Het is mogelijk dat, na de eerste paarkeer de ogen te druppelen, er een lichte irritatie ontstaat. Deze irritatie verdwijnt weer na kort tijd. Het is raadzaam om de medewerker van de apotheek voor te laten doen hoe de ogen met Carteolol gedruppeld moeten worden.

Waarschuwing: bij gebruik van Carteolol en het dragen van ooglenzen is het advies om met de apotheekmedewerker te overleggen of de contactlenzen door het oogdruppelen kunnen beschadigen.

Wanneer Carteolol niet gebruiken?
Bij een zwangerschap is het advies, hoewel er nog weinig over het gebruik tijdens een zwangerschap bekend is, om met de huisarts te overleggen. Ook als u binnenkort zwanger wil worden, kan er beter vooraf met de huisarts worden overlegd. Het is dus beter om Carteolol niet te gebruiken als je zwanger bent. Bij gebruik van carteolol, vlak voor dat de bevalling er is (dus in de laatste weken van de zwangerschap), kan de baby een te trage hartslag hebben. Ook kan bij de baby een verlaagde bloeddruk optreden of te weinig bloedglucose worden geconstateerd. Raadpleeg daarom altijd in deze situaties de huisarts, misschien is er wel een alternatief voor Carteolol.

Is de baby geboren en u wil borstvoeding geven, overleg dan ook met de huisarts. Carteolol komt namelijk in de moedermelk terecht en voorkomen moet worden dat de baby daar last van kan krijgen. Mogelijk mis het volgens de huisarts raadzaam om op een ander medicijn over te stappen.

Bij autorijden is het advies, na het druppelen even te wachten alvorens in een auto te stappen.

Merknamen van Carteolol
Carteolol is aanwezig als carteololhydrochloride, een zout dat verkocht wordt onder andere onder de merknamen Arteoptic (Chauvin Benelux)en Teoptic (Novartis).
Carteolol oogdruppels zit als werkzame stof ook in Carteabak oogdruppels(Laboratoires Théa).

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen