Celiprolol

Wanneer wordt het voorgeschreven?
Celiprotol wordt voorgeschreven bij een hoge bloeddruk of angina pectoris (hartkramp). De bètablokker vertraagt de hartslag en verlaagt de bloeddruk. De zuurstofbehoefte van het hart wordt verminderd waardoor de klachten afnemen.

Veelvoorkomende bijwerkingen bij Celiprolol
Naast het gewenste effect kunt u last krijgen van diverse bijwerkingen. U kunt last krijgen van maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Deze klachten spelen vooral in het begin op. U kunt last krijgen van een droge mond, duizeligheid of licht gevoel in uw hoofd. Vooral bij het opstaan heeft u een licht gevoel in uw hoofd. Vermoeidheid en hoofdpijn behoren ook tot de bijwerkingen. U kunt ook last krijgen van trillen en beven. Depressiviteit, waandenkbeelden, slapeloosheid, nachtmerries en slaperigheid behoren tot de bijwerkingen. Impotentie kan soms ontstaan door een lage bloeddruk. Eventueel dient de dosering aangepast te worden, overleg hierover met uw arts. U kunt last krijgen van zweten, opvliegers, jeuk, roodheid en huiduitslag. Zeer zelden kunt u last krijgen van koude handen en voeten. Als u diabetes heeft kunt u een hypo niet meer voelen aankomen. Dit kan gevaarlijk zijn probeer dus vaker uw bloedsuiker te testen.

Wanneer kunt u deze bètablokker beter niet gebruiken?
Als u astma of COPD heeft kunt u meer last krijgen van benauwdheid. Als u hier last van krijgt dan dient u met een arts te overleggen voor een ander medicijn. De eerste dagen dat u dit medicijn gebruikt kunt u last krijgen van duizeligheid. Uw lichaam moet dan nog instellen op het medicijn. U kunt beter niet autorijden. U kunt beter geen alcohol gebruiken in het begin later kan dit met mate. U kunt dit medicijn niet gebruiken als u zwanger bent of wilt worden. Als u borstvoeding wilt geven dan kunt u beter overleggen met een arts.

Merknamen van Celiprolol
Celiprolol is een werkzame stof en kan onder een andere merknaam verkocht worden. Een merknaam die bij ons bekend is: Dilanorm. Soms kan het medicijn ook gecombineerd worden met andere werkzame stoffen. De merknamen van deze medicijnen zijn bij ons niet bekend.

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen