Labetalol

Wanneer wordt het voorgeschreven?
Labetalol is een betablokker die onder andere wordt voorgeschreven bij een hoge bloeddruk, verhoogde hartslag,angina pectoris (oftewel hartkramp).  Labetalol wordt tevens bijzonder vaak gebruikt door zwangere vrouwen die last hebben van hoge bloeddruk (hypertensie).

Veelgenoemde bijwerkingen labetalol

Deze betablokker heeft weinig veel voorkomende bijwerkingen, slechts zelden worden bijwerkingen gemeld tijdens het gebruik van labetalol. Zeldzame bijwerkingen die kunnen optreden zijn impotentie (dit komt door de lagere bloeddruk), verergering van een hartaandoening (stap over naar een ander medicijn wanneer u dit ervaart) en een overgevoelige huid of jeuk. Tenslotte kunt u zich -zoals bij gebruik van de meeste betablokkers- duizelig voelen. Staat u in dat geval rustig op vanaf bed, bank of stoel en laat uw lichaam rustig wennen aan het gebruik van het nieuwe medicijn.

Wanneer deze betablokker niet gebruiken?
Indien u na het gebruik van labetalol last heeft van bovengenoemde bijwerkingen, is het verstandig te wachten met autorijden. Dit geldt overigens ook wanneer u geen medicijnen zou gebruiken. Het drinken van alcohol in combinatie met labetalol is met mate mogelijk, maar u dient goed naar uw lichaam te luisteren hoe u zich daarbij voelt. U hoeft verder qua voeding geen rekening te houden met het gebruik van deze betablokker. Gebruikt u andere medicijnen, overleg dan altijd met uw arts voordat u begint met het gebruik van labetalol-betablokkers. Als u zwanger bent of wilt worden, dan kunt u dit middel prima gebruiken. Sterker nog: labetalol wordt veelvuldig gebruikt door vrouwen met een te hoge hartslag. Ook tijdens de borstvoeding mag u labetalol blijven gebruiken. Meld u dit uiteraard altijd ook bij uw arts.

Merknamen van labetalol
Labetalol is de werkzame stof van een aantal producten die onder het merkloze medicijn Labetalol wordt verkocht.  Verder is een bekend  merk Trandate.
Tevens bestaat er een middel dat is gecombineerd met een andere werkzame stof, namelijk chloorthiadon. De naam van dit generieke combinatiemiddel is atenolol/chloorthiadon.

Leave a Reply

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen