Metoprolol

Wanneer wordt het voorgeschreven?
Metoprolol wordt in de regel voorgeschreven bij hoge bloeddruk, falen van het hart, hartritmestoornissen maar ook wanneer de schildklier niet goed werkt. Ook wordt het middel gebruikt na een hartinfarct, bij migraine en hartkramp.

Veelgenoemde bijwerkingen metoprolol

Dit medicijn heeft geen veelvoorkomende bijwerkingen. Een bijwerking die soms optreedt is vermoeidheid. In combinatie, of los hiervan kan er sprake zijn van hoofdpijn, duizeligheid, koude ledematen en maagdarmklachten. Bijwerkingen die echt een zeldzaamheid zijn bij metoprolol zijn een droge mond, impotentie, depressiviteit. Wanneer u COPD, diabetes of een andere aandoening heeft zou hier een effect van kunnen optreden. Lees verder in de uitgebreide beschrijving van de bijwerkingen van metoprolol.

Wanneer deze betablokker niet gebruiken?
U kunt metoprolol gebruiken wanneer u zwanger wil worden of zelfs al zwanger bent. Gebruik ervan heeft geen schadelijke gevolgen voor het kind. Wanneer u last heeft van de genoemde bijwerkingen is het overigens niet verstandig auto te rijden. Het drinken van alcohol in combinatie met metoprolol wordt niet direct afgeraden, maar u moet dit zeer voorzichtig proberen. Het kan zijn dat u alsnog heftig reageert of een nieuwe bijwerking van deze beta-blokker aan het licht komt.

Merknamen van Metoprolol
Metoprolol is de werkzame stof van een aantal producten die onder andere merknamen worden verkocht. Bij ons bekende producten met metoprolol zijn:

  • Selokeen

Tevens bestaat er een middel dat is gecombineerd met een andere werkzame stof, namelijk hydrochloorthiazide. De merknaam van dit combinatiemiddel is Selokomb.

Generieke namen van middelen met Metoprolol

Metoprolol komt ook als merkloos, generiek middel voor en is bekend onder de volgende namen:

  • Metoprolol
  • Metoprololsuccinaat
  • Metoprololtartraat
  • Metoprololi Succinas
  • Metoprololi Tartras

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen