Propranolol

Wanneer wordt het voorgeschreven?
Propranolol is een betablokker die in de meeste gevallen wordt voorgeschreven bij een hoge bloeddruk, te snelle hartslag, hartritmestoornissen, migraïne, de hartafwijking van Fallot en een te snelle schildklierwerking. Propranolol wordt verder veel gebruikt tegen examenstress en andere angstklachten.

Veelgenoemde bijwerkingen propranolol

Deze betablokker heeft geen veelvoorkomende bijwerkingen. Soms wordt duizeligheid gemeld bij de eerste periode van gebruik van propranolol. Als u hier last van heeft kan het verstandig zijn om rustig op te staan uit bed of van de bank of stoel. U geeft hiermee uw lichaam de kans om te kunnen wennen aan het medicijn. Andere bijwerkingen die -in vrij zeldzame gevallen- voorkomen zijn slaapproblemen (moeilijk inslapen, heftige dromen bijvoorbeeld) en vermoeidheid.

Wanneer deze betablokker niet gebruiken?
Indien u na het gebruik van propranolol last heeft van bovengenoemde bijwerkingen, is het verstandig te wachten met autorijden. Het drinken van alcohol in combinatie met propranolol is met mate mogelijk, maar u dient goed naar uw lichaam te luisteren hoe u zich daarbij voelt. U hoeft verder qua voeding geen rekening te houden met het gebruik van deze betablokker.

Merknamen van propranolol
Propranolol is de werkzame stof van een aantal producten die onder de generieke naam Propranolol bekend zijn. Bij ons bekende producten met propranolol zijn:

  • Propranolol
  • Propranolol drank FNA

Generieke namen van middelen met propranolol
Propranolol komt alleen als merkloos, generiek middel voor en is bekend onder bovengenoemde handelsnamen.

Video:huisarts vertelt over stress en betablokkers

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen