Sotalol

Wanneer wordt het voorgeschreven?
Sotalol is een betablokker die in de regel wordt voorgeschreven bij bepaalde hartritmestoornissen, en vertraagt de bloeddruk en de hartslag. Sotalol zorgt er tevens voor dat de zuurstofbehoefte van het hart lager wordt.

Veelgenoemde bijwerkingen sotalol

Deze betablokker heeft geen veelvoorkomende bijwerkingen. Een mogelijke bijwerking is de verlaagde bloeddruk, die ervoor zorgt dat u zich vermoeid of duizelig kan voelen. Het lichaam moet enkele dagen tot weken wennen aan het gebruik van het medicijn; het is dan ook aan te raden om vooral rustig op te staan van een bank of stoel en geen onverwachte en zware inspanningen te doen. Verder -edoch zelden- genoemde bijwerkingen van sotalol zijn huiduitslag, slaapproblemen en impotentie.

Wanneer deze betablokker niet gebruiken?
Als u last heeft van de verlengde QT-interval hartritmestoornis, wordt u sterk aangeraden het middel sotalol niet te gebruiken en zich te wenden tot uw arts. Indien u na het gebruik van sotalol last heeft van duizeligheid, is het verstandig te wachten met autorijden. Autorijden als u duizelig bent is immers niet gegarandeerd veilig. Het drinken van alcohol in combinatie met sotalol is mogelijk, maar kan de bijwerking duizeligheid versterken omdat alcohol de bloedvaten verwijdt. U kunt dit zelf ervaren door rustig een glas alcohol te drinken, drink uiteraard altijd met mate. U hoeft verder qua voeding geen rekening te houden met het gebruik van deze betablokker. Als u zwanger bent of wilt worden, gebruik het medicijn sotalol dan NIET. Overleg bij twijfel altijd met uw arts.

Merknamen van sotalol
Sotalol is de werkzame stof van het product dat merkloos onder de naam sotalol wordt verkocht. Bij ons zijn dus verder geen merkproducten van deze betablokker bekend.

Generieke namen van middelen met sotalol
Sotalol komt dus slechts als merkloos, generiek middel voor en is ook onder die naam bekend bij apotheken en andere medische instellingen.

One comment on “Sotalol
  1. leny bleijenberg says:

    Ik gebruik sotalol nu 2 jaar, voordien had ik een andere betablokker. Ik heb dit middel gekregen nadat ik een cardioversie heb gehad met goed resultaat. Maar het laatste halfjaar lijkt het net of iemand mij tegenhoudt als ik loop. Dus de beweging die ik nemen moet is problematisch. Ik woon in Velp (gld) en alle wegen stijgen wat. En daar heb ik ook grote moeite mee, dus het resultaat is dat ik veel met de auto doe. Vandaag wel gezwommen (iedere vrijdag) maar dan ben ik doodop. Zo ken ik mijzelf niet. In juli wil ik toch contact opnemen met mijn cardioloog en hem dit voorleggen. H.M.Bleijenberg-Vroom

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen