Timolol

Wanneer wordt het voorgeschreven?
Timolol is een betablokker en wordt meestal voorgeschreven bij de oogziekte glaucoom. Door het gebruik van Timolol neemt de hoeveelheid vloeistof in het oog af waardoor de druk automatisch afneemt. Het medicijn wordt meestal voorgeschreven als oogdruppel.

Veelvoorkomende bijwerkingen Timolol
Soms kunt u door het gebruik van Timolol last krijgen van wazig zicht. Dit gaat meestal binnen 5 minuten weer over. U kunt ook last krijgen van rode geïrriteerde ogen, pijn in het oog, zwelling of roodheid van het ooglid. Neem hiervoor contact op met de huisarts. U kunt ook last krijgen van een brandend en prikkend gevoel in uw oog. Droge ogen kunnen voorkomen als u contactlenzen draagt in combinatie met Timolol. U kunt ook last krijgen van vermoeide ogen, korstjes bij het oog, last van fel licht, tranende ogen en jeuk aan de ogen. De meeste klachten gaan vaak vanzelf weer over. U kunt soms ook last krijgen van hoofdpijn.

Wanneer kunt u deze betablokker beter niet gebruiken?
U kunt Timolol beter niet gebruiken als u zwanger bent of van plan bent om zwanger te worden. De baby kan last krijgen van een trage hartslag door het gebruik van het medicijn. Direct na het druppelen mag u niet autorijden. U mag niet direct na het gebruik van Timolol andere oogdruppels of oogzalven gebruiken. U moet hiervoor minimaal vijf minuten wachten.

Merknamen van Timolol
Timolol is de officiële werkzame stof en wordt in verschillende producten verwerkt en gebruikt. Bij ons zijn de volgende merknamen bekend: Timoptol, Timo-COMOD, Xalacom, Combigan, Ganfort, Cosopt, Azarga, Timogel, Dualkopt en Taptiqom. Het middel wordt ook vaak gecombineerd met een andere werkzame stof. Combinaties die bij ons bekend zijn: Dorzolamide/Timolol en Latanoprost/Timolol. Deze medicijnen worden ook gebruikt als oogdruppel.

E-book minder stress

Natuurlijke alternatieven

E-book meer zelfvertrouwen